Register RitueelbegeleidersDementie vriendelijk ritueel begeleidster

Voorgoed door de jaren heen

November 2023 ik rondde de opleiding 'Omgaan met verlies' af.
Dankbaar kijk ik terug op het geleerde en de opgedane ervaring. Ik kijk ernaar uit om dat in praktijk te brengen en anderen te begeleiden om het stuur van hun leven weer in eigen hand te nemen.

Juni 2023: Voorgoed is toegetreden tot het register van Ritueelbegeleiders. Dit kwaliteitsregister komt voort uit de Beroepsstandaard Ritueelbegeleider die in 2019 is vastgesteld door de Landelijke Beroepsvereniging.

December 2022 'Ik heb geen verlieservaring', zei ik tijdens de intake van de opleiding 'Omgaan met verlies' van het Land van Rouw. Na een jaar mijn eigen rouwlandschap ontgonnen te hebben - en dat is nodig als je begeleider wilt zijn - weet ik wel beter. Ook ik heb verlieservaringen opgedaan en heb zo mijn overlevingsstrategieën ontwikkeld. Wat een ontdekkingstocht!

Afgelopen week mochten we per intervisiegroep en per individu ons eigen proces presenteren. Na een waardevolle zoektocht en fijne samenwerking in de groep leidde dit tot een soort finale. En ja, we mogen allemaal door naar het volgende jaar!!!

In januari 2022 ben ik gestart met de opleiding 'Omgaan met verlies' bij Het land van Rouw. Een 2-jarige post HBO opleiding hoe om te gaan met verlies op allerlei gebied. Denk aan overlijden, maar ook aan verlies van gezondheid, baan, relatie, geen kinderen krijgen en ander verlies dat je raakt en uit balans brengt. 

Over lijden en troost, vervolg Meester Eckhart, weer een 3 -daagse, weer in Huissen en weer olv Marga Haas, mrt. 2021

Kennismaking met Meester Eckhart, 3-daagse retraite in Klooster Huissen olv Marga Haas, nov. 2019

10 - jarig bestaan van Voorgoed, klik hier voor artikel in de Maasdriehoek

'Voorgoed' sponsort Dames 1 van MHCB (Mixed Hockey Club Boxmeer), juni 2019

2-daags Seminar 'Vonken van Verlangen'. Twee dagen (hard) werken rondom ons eigen 'stokken', zodat we ons bewust zijn van hetgeen we zelf inbrengen in relatie tot degene met wie we werken. Systemisch werk = voelen en ervaren, in plaats van denken.
Onder leiding van Wibe Veenbaas bij het Expertisecentrum Omgaan met Verlies in Heeze. 8 en 9 april 2019

Training 'GOED omgaan met dementie'. Een prachtige dag op 30 maart 2019 in Amersfoort, verzorgd door DeMensTraining. Theorie, voorbeelden en rollenspelen wisselden elkaar af, zodat wij ons bewust worden van en tools in handen krijgen om mensen, die lijden aan dementie, te kunnen betrekken bij een afscheid.

Masterclass Liefde, leed en loyaliteit in de levensloop gevolgd op 19 maart in Groesbeek, verzorgd door Else-Marie van den Eerenbeemt.
Drie highlights:
Wat is erkenning krijgen en geven voor dat wat was en dat wat niet was toch belangrijk!
'De dood is niet het einde van de relatie'.
Wat kun je wel geven?

Artikel in Vita magazine Voorjaar '17
'Passie Voorgoed Rituelen' 

Ritueelbegeleider van het jaar, Carina is genomineerd als ritueelbegeleider van het jaar 2017. Ze is genomineerd door collega's van de landelijke beroepsvereniging (LBvR). Voor haar presentatie, klik hier.

Memento, afscheids- en uitvaartbeurs op 26 april 2015. Voorgoed nam deel aan de uitvaartbeurs en verzorgde een korte interactieve bijeenkomst over afscheid nemen.

En nu ...?
Een middag voor ex-mantelzorgers, op 9 december 2014 om 13.30 uur bij 'Koffiehuis Ons Moe' in Oploo.
Klik hier voor meer informatie.

Een avond voor ex-mantelzorgers. Hoe verder na het overlijden van vader, moeder, man, vrouw, kind.........
20 februari 2013 bij "Ons Moe" in Oploo.
Met ca. 20 mensen zaten we rond de tafel en vertelden over de tijd van zorg, over de overledene, ons verdriet en vroegen ons af..... hoe nu verder?
We voelden verbinding en leerden van elkaar.

Bijdrage aan het boek "Grensmomenten"
Carina, mocht een bijdrage leveren aan het boek "Grensmomenten, ervaringen van ritueelbegeleiders" een uitgave ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Het Moment, post-HBO-opleiding 'Ritueel begeleiden bij afscheid'.
Klik hier voor het verhaal "Boos op de dood"
Klik hier voor de cover van het boek

Columns, eerder verschenen op Zinweb.nl
Hij geloofde niet
Hilarische situatie
Het middenkind

Wat me raakt
Een column over de dingen die me raken.
Klik hier voor de column 'Vijftig'
Klik hier voor de column 'Wortel'

Rituelen voor het Leven.
Op 25 en 26 augustus 2012 staat een aantal ritueelbegeleiders in de tuinen van appeltern. We houden daar een ode aan het leven. Dit wordt een activiteit naar keuze er is voor elke wat wils. Klik op onderstaand document voor meer info.
Flyer Rituelen voor het leven

Thema bijeenkomst voor ex-mantelzorgers.
Het Steunpunt Mantelzorg organiseert in samenwerking met Regionaal Maatschappelijk Centrum een thema bijeenkomst voor ex-mantelzorgers op donderdag 15 december 2011 in Cuijk. In deze bijeenkomst zal Carina een lezing houden over de verschillende wijze van afscheid nemen.
Lees meer

Media
Ook in de media is er aandacht voor "Hoop en troost bij afscheid". 
(bron: Boxmeers Weekblad, 8-11-2011.)

Gastcollege over het werk van een ritueelbegeleider.
Op 19 februari 2011 gaf Carina een gastcollege over het werk van de ritueelbegeleider aan de nieuwe lichting studenten van 'Het Moment'.
'Heerlijk om ongebreideld over je vak te vertellen!'

Gastcollege 'Kinderen en rouw'.
In oktober en november 2010 verzorgde Carina twee gastcolleges bij 'Gilde Opleidingen' in Venray over Kinderen en Rouw. De studenten verzorging en verpleging niveau 3 en 4 waren zeer geïnteresseerd en stelden veel vragen.
'Leuk om te doen!'

Presentatie voor volwassenen.
Op 31 maart 2010 verzorgde Carina een avond over 'Afscheid nemen'.
Hoe ondersteun ik mijn kind bij het hanteren van een verlieservaring?
Bedoeld voor ouders van kinderen in de basisschool leeftijd. Plaats: Basisschool De Peppels, Oranjestraat in Boxmeer

Presentatie voor kinderen.
Op 26 maart 2010 was er een avond over 'afscheid' voor kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar. Plaats Protestantse Gemeente aan de Veerstraat in Boxmeer

Presentatie voor jongeren.
Op 6 november 2009 verzorgde Carina van den Beld een avond over afscheid, voor jongeren van 12+, klik hier voor het verslag van één van de jongeren.