Register RitueelbegeleidersDementie vriendelijk ritueel begeleidster

Ritueelbegeleiden bij afscheid

 

Is de dood het einde of een nieuw begin? Is er sprake van een hiernamaals, een 'andere kant' of niets? Wat is uw visie en die van de overledene? Deze en andere vragen spelen wanneer u afscheid neemt van een dierbare.

Het bewust toeleven naar, een bijdrage leveren aan en actief meemaken van het afscheid kan u helpen bij het verwerken van uw verdriet. Ik kan u daarbij helpen door samen het afscheid voor te bereiden, de organisatorische werkzaamheden uit handen te nemen en voor te gaan tijdens het afscheid.

'Welke betekenis had en heeft, hij of zij voor u?'
Samen kijken we terug op het leven van de overledene en proberen we antwoorden vinden op de volgende vragen: Hoe kunnen we de overledene karakteriseren? Welke nabestaanden spelen een rol bij het afscheid? Welke teksten, muziek, beelden en betekenisvolle handelingen zijn geschikt? Welke boodschap of welk gedachtegoed geeft de overledene mee voor de toekomst?

Voor het afscheid: als u het einde voelt naderen en u wilt graag uw afscheid voorbespreken, dan kan dat natuurlijk. Bel gerust! Na het afscheid: voor een - kleine - ceremonie bij het verstrooien van de as, of op de geboorte- of sterfdag mag u mij ook benaderen.